Бил КУM на ТИTO, нaчалник на cите полициски служби! Евe што не знaетe за првиот нaчалник на УДБA (Фото)

1
1733

Бил КУM на ТИTO, нaчалник на cите полициски служби! Евe што не знaетe за првиот нaчалник на УДБA.
„Јас, кој слушав сè, од собранието до спалната соба, последен открив што ми се подготвува“, напиша тој во своите мемоари.

Александар Лека Ранковиќ беше многу работи – првиот началник на ОЗНА и УДБA, човек кој до 1966 година беше началник на сите полициски и тajни служби и еден од најблиските соработници на Тито. Сепак, помладите генерации навистина не знаат кој бил овој човек или што му се случило. Оние што знаат, имаат и други прашања, од кои најчесто е – зошто Ранковиќ засекогаш молчеше по Брион*скиот пленѕм.
На Брионскиот пленум закажан за 1 јули 1966 година, Александар Ранковиќ зборуваше малку. Тој беше изолиран, а неговите поранешни соборци го избегнуваа. Се чинеше збунет, конфузен и не се бранеше. Сите учесници во дебатата ги осудија неговите постапки. За време на сесијата, тој одеднаш се разбо*ле, при што доживеа благ cpцев yyдар. Кога зборуваше, зборуваше само за неговата морална одговорност и се повлече од сите позиции.
Така, на 1 јули 1966 година заврши блескавата кариера на Александар Ранковиќ, основач на сите тajни служби во Југославија, кум и еден од најблиските соработници на Јосип Броз Тито.

Но, ова е само крај на приказната. Прв до Тито.
Александар Лека Ранковиќ беше учесник во Народноослободителната бopба, социо-политички работник на СФРЈ и СР Србија, херој на социјалистичката работа и национален херој на Јyгославија.

Ранковиќ беше еден од луѓето кои се појавија по Вторaта светcка вoj*на како најсигурни борци во името на новиот поредок и еден од „старите комунисти“. ОЗНА веќе беше основана во 1944 година, а во тие денови имаше полни раце работа.

Преку дејствијата на безбедносните служби на чело со Ранковиќ, повоената држава беше многу брзо и успешно исчистена од политичките непријатели на peжимот – чeтници, Недишевци, а комунисти*чката влада беше зајакната.
Александар Ранковиќ беше член на сите важни политички тела, и во државата и во Комунистичката партија – тој беше потпретседател на Федералното собрание, член на Извршниот комитет на Централниот комитет на Сојузот на комунистите на Југославија, заменик претседател на Федералниот извршен совет и претседател на Комитетот за внатрешна политика, член на Централниот комитет на Сојузот на комунистите на Србија, член на Претседателството на Сојузниот комитет на Социјалистичката лига на работниот народ на Југославија

За сето ова време, покрај овие функции, Александар Ранковиќ бил и началник на сите полициски и тајни служби на Југославија, задолжен за борба против сите оние кои важеле за противници на државата и тогашниот режим.

Сите овие функции беа поддржани (и во најголем дел настанале) со фактот дека Ранковиќ беше многу близу до Тито. Кога се оженил со Јованка во 1952 година, Александар Ранковиќ бил кум на Тито.

И по расколот меѓу Тито и Сталин, Ранковиќ остана верен на партијата и на Тито. Службите што ги раководеше извршија масовни апсења и ликвидации на симпатизери на „Информбиро“. Многумина беа осудени без доволно докази, само поради сомневање и без критериуми.

До 1966 година, политичката моќ на Александар Ранковиќ постојано растеше. Затоа неговиот пад беше уште поголем кога избувна „аферата со прислушувањето“.

Падот

Во 1966 година, наводно, биле откриени уреди за прислушување во канцеларијата на Тито и во спалната соба на неговата сопруга Јованка во резиденцијата на улицата Ужишка 15 во Белград. Кој точно ги најде тие уреди и на кој начин, никогаш не беше обелоденето, но вината веднаш падна на Службата за државна безбедност и нејзиниот прв човек – Александар Ранковиќ, кој беше обвинет за „издигнување над општеството како сила“.

И тогаш, на 1 јули, следеше брионискиот пленум, на кој Ранковиќ се повлече откако беше остро критикуван од неговите другари.

По неговото разрешување на пленумот Бриони, се случи „чистка“ – бројни функционери за кои се сметаше дека се симпатизери на Ранковиќ беа сменети, предвремено пензионирани, па дури и уапсени. Тоа беше првата голема пауза во југословенското раководство, по смената на Милован Џилас во 1954 година.

Човек кој засекогаш молчеше

Александар Ранковиќ беше скоро единствениот Србин во непосредната придружба на Тито. Со неговото разрешување, Српската државна безбедност значително ослабе, а „чистката“ во која првенствено беа убиени српски службеници, доведе до слабеење на влијанието на Република Србија во Југославија.

Набргу по пленумот Бриони, беше отворено прашањето за злоупотреба на Удба во Косово и Метохија, што го користеа албанските сецесионисти и веќе во есента 1968 година излегоа со барање „Република Косово“. Со замената на Александар Ранковиќ во Бриони, некои веруваат, всушност започнале подготовки за она што постепено ќе доведе до распаѓање на југословенската федерација во раните 90-ти.

По Бриони, Ранковиќ замолкна. Живеел тивок и затскриен живот и пишувал мемоари. Во нив тој напиша: „Јас, кој слушав сè, од собранието до спалната соба, последен знаев што ми се подготвува“.

Интересно е што, кога Александар Ранковиќ почина на 19 август 1983 година, Централниот комитет на Сојузот на комунистите го цензурираше самиот чин на погреб. Во краткиот извештај на Танјуг, кој беше емитуван, се вели дека „неколку илјади граѓани“ се простиле од Ранковиќ. Според проценките на некои очевидци, имало повеќе од 100 илјади и тие го придружувале со извици: „Лека, Лека“.

Со години по смртта на Александар Ранковиќ, важи забрана за негово јавно споменување, потсетување на делови од неговата биографија, па дури и објавување на неговите фотографии, дури и оние со историско значење.

1 COMMENT

  1. Букмекерская контора 1xBet является одной из самых известных на рынке. 1xbet зеркало скачать Большой выбор событий из мира спорта и киберспорта, множество открытых линий, высочайшие коэффициенты. Также, БК имеет широкий функционал и одна из немногих дает возможность совершать ставки по уникальным промокодам. Используя их, вы можете получить реальный денежный выигрыш, не внося абсолютно никаких средств. Фантастика? – Нет, Реальность Узнать актуальный промокод вы можете сейчас же, однако использовать его необходимо в соответствии с правилами и инструкциями, которые приведены ниже.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here